Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt blancolån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt blancolån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Familj är ute och cyklar på semestern

Liten semesterbudget? 9 tips för en minnesvärd och billig semester

ekonomiskolan

Sommaren behöver inte vara dyr för att bli minnesvärd, en billig semester kan vara minst lika njutbar som en mer kostsam. Med lite planering och några smarta val går det att få en härlig semester även på en liten semesterbudget. Här är våra bästa tips för hur du kan få ut det mesta av sommaren utan att plånboken tar stryk.

1. Planera i god tid för en billig semester utan stress

Att vara ute i god tid är ofta det viktigaste tipset av alla för att lyckas med en billigare semester. Oavsett om du planerar att resa bort eller semestra hemma kan tidig planering ge dig fler valmöjligheter och bättre priser. Boenden, tågbiljetter och aktiviteter tenderar att bli dyrare ju närmare sommaren du kommer. Genom att boka tidigt undviker du även stressen som kan leda till spontana och ofta dyra beslut. 

2. Billiga resmål på semestern

Du behöver inte åka långt för att få semesterkänsla. Det finns många prisvärda destinationer både i Sverige och utomlands. Mindre orter vid kusten, naturreservat eller småstäder kan vara lika charmiga som mer kända resmål och priserna är ofta lägre utanför de stora turiststråken. Om du ändå vill resa utomlands kan du kika på billigare länder inom Europa där din resebudget räcker längre.

3. Boende på liten semesterbudget

Hotell är bekvämt, men ofta dyrt. Det finns flera bra alternativ som är mer prisvänliga. Camping är ett populärt val under sommaren och kan ge en mysig naturnära upplevelse. Vandrarhem, stugbyar och airbnb-lösningar kan också vara bra alternativ. Ett annat tips är att byta boende med någon du känner eller via ett hembytesforum. Då bor ni gratis och får dessutom chansen att uppleva en ny plats som en lokalbo.

4. Res smart och billigt med tåg

Att resa med tåg är inte bara bättre för miljön utan kan också vara ett ekonomiskt smart val, särskilt om du planerar din resa i god tid i förväg. Med ett Interrail-pass kan du resa obegränsat genom 33 europeiska länder på en och samma tågbiljett, vilket ofta kan bli både prisvärt och flexibelt. En annan fördel med tåget är att du kommer hela vägen in till stadskärnan och slipper kostnader för transfer, taxi eller flygbuss. Dessutom är det bekvämt att slippa incheckning, säkerhetskontroller och extra avgifter för bagage. Med lite planering kan tåget bli ett prisvärt, avkopplande och minnesvärt sätt att ta sig till semestermålet.

5. Spara pengar på mat

Matkostnader är en stor utgift att dra in på för att kunna ha en billigare semester. Genom att laga egen mat istället för att äta på restaurang varje dag kan du spara mycket pengar. Packa med picknick till stranden eller utflykten och handla i den lokala mataffären. Välj boenden med kök eller grillmöjligheter så att du kan laga dina egna måltider. Ett smart tips är också att ta med matlåda och vattenflaska om du ska vara ute hela dagen.

6. Billiga semesteraktiviteter för hela familjen

En lyckad ledighet måste inte handla om dyra upplevelser, det finns mängder av billiga semesteraktiviteter som passar både barn och vuxna med en liten semesterbudget. Naturen erbjuder bad, vandring, cykling, fiske och picknick till en liten kostnad. Många kommuner anordnar också kostnadsfria evenemang som utomhusbio, konserter eller sommarlekar för barn. Sök efter tips i lokala Facebookgrupper där du semestrar.

7. En billig semester i din närmiljö

Att semestra hemma eller i närområdet har blivit allt mer populärt, särskilt efter pandemin. Det sparar både tid och pengar samtidigt som du får chansen att upptäcka platser du kanske annars hade missat. Kolla upp vad som finns inom en timmes bil- eller tågresa. Kanske finns det en badsjö, ett slott, en mysig gårdsbutik eller en vandringsled du inte har besökt ännu. Med rätt inställning kan en dag hemma också kännas som ett riktigt äventyr.

8. Utnyttja rabatter och erbjudanden

Det finns gott om rabatter att ta del av under sommaren, du behöver bara veta var du ska leta. Har du barn, är pensionär eller student kan du få billigare priser på semesterns boenden, resor och aktiviteter. Många resebolag, museum, badhus och nöjesparker erbjuder sommarkampanjer eller familjepaket. Se också över vilka medlemskap du har. Fackföreningar eller kundklubbar har ofta rabatter som gäller på semesterupplevelser.

9. Packa smart för att undvika onödiga utgifter

Att glömma viktiga saker hemma på semestern kan bli dyrt. Genom att packa genomtänkt slipper du dyra spontanköp på plats. Se till att du har med det mesta du kan behöva, som solskydd, badkläder, regnjacka, laddare och första hjälpen-kit. Det är också klokt att ta med extra underhållning för resor eller regniga dagar, som böcker, kortspel eller filmer som du på förhand kan ladda ner från streamingtjänsterna. 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn