Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Ungt par köper bil

Leasa eller köpa bil?

ekonomiskolan

Såväl nyproducerade som bättre begagnade bilar kan vara dyra och i många fall krävs ett lån för att kunna finansiera köpet. Ett alternativ till bilköp är leasing. Det innebär att du hyr bilen genom att betala en fast kostnad varje månad.

Både bilköp och leasing har sina för- och nackdelar som kan vara bra att känna till innan du fattar ett beslut. Nedan ska vi titta närmare på dessa för att hjälpa dig hitta ett alternativ som passar den ekonomiska situation du befinner dig i.

Leasa bil – senaste bilmodellen utan lån

Att privatleasing, det vill säga leasing av bil för privat bruk, har blivit ett allt vanligare fenomen är föga förvånande. Det ger dig nämligen möjlighet att köra en helt ny bilmodell utan att faktiskt behöva köpa den. Med andra ord behöver du varken spara ihop pengar till hela köpet eller ansöka om lån för att finansiera bilen.

Vad ingår i leasingavtalet?

Leasing är ett koncept som på sätt och vis påminner om en prenumeration. Du betalar en fast månadskostnad för att använda bilen och avtalet som du tecknar har ofta en bindningstid på omkring 36 månader. I leasingavtalet ingår vanligtvis service, garantier och försäkring, men drivmedel står du för själv. När bindningstiden löpt ut kan du byta till en nyare bilmodell och teckna ett nytt avtal.

Leasing – bekvämt och smidigt, eller kostar mer än det smakar?

Att leasa en bil kan vara bekvämt och smidigt, men behöver inte alltid vara det mest ekonomiska alternativet. Exempelvis kan leasingkostnaderna variera beroende på vilken uthyrare/bilfirma du leasar via samt vilken bildmodell du väljer.

Andra saker du behöver känna till när du leasar bil är att du inte har möjlighet att sälja bilen vidare, vilket du som bilägare kan göra om du vill frigöra kapital. Det kan även kosta dig en del om du väljer att säga upp avtalet i förtid, till exempel om du inte är nöjd med ditt leasingavtal eller om din levnadssituation förändras.

Tänk även på att det kan bli extra kostsamt om du säger upp kontraktet redan inom det första året. Då kan du bli tvungen att betala hela den avtalade månadskostnaden året ut, och sedan halva kostnaden under resterande del av bindningstiden. Däremot finns i många fall möjlighet att överlåta leasingkontraktet till en annan person. Om du väljer att överlåta kontraktet är det ditt ansvar att hitta någon som kan vara intresserad av att ta över leasingen. Ofta medför en sådan överlåtelse en avgift som vanligen uppgår till några tusenlappar.

Milgräns som måste hållas

Ytterligare en faktor som gör att privatleasing inte passar alla är att det finns en gräns för hur mycket du får köra. Ofta ligger gränsen på omkring 10 000 till 15 000 km om året och skulle du köra mer än det får du betala en tilläggsavgift.

Billån – när du köper bil

När du väljer att finansiera bilen med ett billån behöver du, till skillnad från när bilen leasas, själv stå för bland annat försäkringskostnader och service/underhåll av bilen. Det kan givetvis kännas en aning besvärligt och dyrt, men det kan bli billigare att stå för dessa kostnader själv.

Om du väljer att låna pengar för att finansiera hela eller delar av ett bilköp finns idag två olika typer av billån att välja mellan: ett med säkerhet och ett utan säkerhet.

Ett billån med säkerhet kräver, precis som ett bolån, en kontantinsats. Till skillnad från bolånets kontantinsats på 15 procent ligger billånets kontantinsats på minst 20 procent av bilens totala kostnad. Du behöver även köpa bilen av en godkänd bilhandlare och bilen får inte vara för gammal när lånet är återbetalt.

Om du inte vill eller har möjlighet att betala kontantinsatsen kan du ansöka om ett billån utan säkerhet. Lånet fungerar på samma sätt som ett vanligt blancolån och kan användas för att köpa valfri bil, utan krav på kontantinsats.

För- och nackdelar med billån

Det finns för- och nackdelar med billån med säkerhet respektive billån utan säkerhet. När du tar ett billån utan säkerhet får du generellt sett betala en något högre ränta. Å andra sidan behöver du inte tänka på någon kontantinsats och du får valmöjligheten att köpa bilen av såväl en annan privatperson som hos valfri bilhandlare. Väljer du istället ett billån med säkerhet kan det kännas tryggare. Samtidigt finns en risk att du behöver sälja bilen vid eventuella betalningssvårigheter.

Vid eventuella problem med återbetalningen av ditt lån kommer du att påverkas på olika sätt beroende på vilken låneform du har.

  • Har du tagit ett billån med säkerhet är det bilen som utgör säkerheten för lånet. Det innebär att bilen behöver säljas om du inte har möjlighet att betala ditt lån. Om värdet på bilen inte är lika högt som lånet kommer det kvarstå en mellanskillnad (restskuld) som du behöver betala. Kom ihåg att du alltid har ett personligt ansvar för hela skulden även om bilen nyttjas som säkerhet för lånet.  
  • Även i fallet med billån utan säkerhet har du ett personligt ansvar att skulden betalas tillbaka i sin helhet samt enligt det låneavtal du ingått. Om du missköter din återbetalning av skulden kan ärendet i värsta fall hamna hos Kronofogden.

När du ansöker om lån genomför banken en sedvanlig kreditprövning för att säkerställa att du kan återbetala enligt avtal. Med stöd av kreditupplysningen kan långivaren dessutom bedöma eventuell risk att du som låntagare får svårt att betala tillbaka din skuld.

Som bilägare har du flera valmöjligheter

Som bilägare är du fri att sälja vidare bilen när du själv vill, till exempel för att få in pengar eller för att byta till en billigare modell. Tänk dock på att du som tecknat ett lån med säkerhet för att finansiera köpet behöver lösa skulden omedelbart i samband med försäljningen.

Ett billån utan säkerhet är dock inte knutet till bilen, vilket innebär att du fortsätter att betala av det precis som vanligt till dess att skulden är slutbetald. Kom ihåg att du alltid kan göra extraamorteringar för att betala av lånet snabbare. Du kan även betala av hela lånet om en eventuell försäljning av bilen ger dig tillräckligt med pengar för att göra det.

Sammanfattningsvis

Det finns flera alternativ för dig som vill finansiera ett bilköp. Vad som passar just dig beror dels på vad du är ute efter, dels på hur mycket du kör. En annan viktig faktor i sammanhanget är hur mycket du är villig att betala.

Leasing kan vara något för dig som inte kör mer än 10 000 km om året och som regelbundet vill uppgradera till en nyare bilmodell. Vill du istället äga din bil, men saknar det kapital som krävs för ett bilköp kan ett billån vara ett bra alternativ.

I längden kan det vara billigare att låna för att köpa en bil jämfört med om du väljer leasingalternativet. Däremot erbjuder leasing många bekvämligheter som många privatpersoner uppskattar, till exempel att service och försäkring ingår i månadskostnaden. Det är helt enkelt både din livssituation och dina ekonomiska förutsättningar som avgör om privatleasing eller ett bilköp är det bästa alternativet för dig.

Effektiv ränta per 2023-06-15: 5,70 %

Läs om vårt Billån

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn