Inga resultat hittades.

Ekonomiskolan

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket får jag låna?

Ska du renovera, köpa bil eller samla dina lån? Hur mycket du kan låna hos banken beror bland annat på din inkomst, kreditvärdighet och betalningsförmåga. Så här bedömer banken hur mycket du får låna.

”Hur mycket kan jag låna?” är en fråga som besvaras olika beroende på hur banken bedömer din ekonomiska situation som låntagare. För att räkna ut hur mycket pengar du får låna gör banken en grov uppskattning av din ekonomiska situation och riskprofil – det vill säga hur goda förutsättningar du bedöms ha att kunna betala tillbaka lånet över tid.

Hur mycket du får låna beror på din inkomst

Något av det första banken tittar på för att kunna göra en lånekalkyl för dig är din inkomst. Anställningsform och hur länge du har arbetat för din arbetsgivare påverkar också hur mycket du får låna, samt om du är ensam låntagare eller om ni är två vuxna som tillsammans kommer att stå på lånet. Är ni två sökande på lånet har ni två inkomster, vilket innebär att det finns en buffert om en av er skulle få sänkt inkomst. Tryggheten i att ha en medsökande gör att låneutrymmet blir större och att ni kan få bättre lånevillkor.

Barn, bostad och fasta kostnader påverkar din lånekalkyl

En annan faktor som påverkar hur mycket du kan låna är dina boendekostnader. Hur mycket har du kvar att leva på varje månad, när alla dina fasta kostnader är betalda? Vanligtvis räknar banken ut en schablon för din boendekostnad baserad på din boendeform. Om du i dagsläget bor i till exempel villa, radhus, bostadsrätt eller hyresrätt ser schablonsumman för dina kostnader olika ut. Om du har barn påverkar det också dina kostnader. I lånekalkylen tar banken hänsyn till såväl barnbidrag som att det kostar pengar att ha barn, och naturligtvis till hur många hemmavarande barn det finns i ditt hushåll.

Se över dina övriga lån och krediter

Har du redan lån, som bolån och privatlån? Eller flera kreditkort med outnyttjade krediter? Befintliga lån samt räntan och amorteringarna på dessa spelar också in när banken bedömer din ekonomiska situation. Mycket outnyttjade krediter ger sämre kreditvärdighet. Om du har många mindre lån eller ofta lånar mindre belopp indikerar det också en högre risk. Att samla alla sina lån på samma ställe är ett smart sätt att sänka sin månadskostnad och få bättre överblick. Läs mer om hur du samlar dina lån.

Ta höjd för framtida ränta när du räknar

Bra att känna till är att banken alltid tar höjd för eventuella ekonomiska förändringar på marknaden över tid när de räknar ut din lånekalkyl. Om din ränta på ett privatlån i dag är till exempel 5 % kan banken i lånekalkylen räkna med en ränta på 9 %. Du utgår alltså inte enbart ifrån räntan du har i dag, utan tar höjd för det framtida marknadsläget för att vara säker på att du klarar av dina kostnader.

Så mycket kan du låna – bra att veta:

  • Din och din eventuella medsökandes inkomst spelar in
  • Antal barn och schablonkostnader för ert boende påverkar
  • Se över dina befintliga lån och krediter
  • Ta höjd för framtida ränta när du räknar

Räkna på hur mycket du kan låna med hjälp av vår låneindikator! 

 

 

Mer från Ekonomiskolan

Kontakta oss

Vår kundservice har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se