Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Mynt som växer

Därför bör du buffertspara

ekonomiskolan

Buffertsparande – att ha en ekonomisk buffert om något oförutsett inträffar i vardagen – ger en viktig trygghet i privatekonomin. Vi tipsar om hur du kommer igång med ditt sparande och bygger en buffert mot oväntade utgifter.

Buffertsparande innebär att du ser till att du har en ekonomisk buffert om något oväntat skulle hända som påverkar din privatekonomi. Alla har vi olika livsstil som innebär olika ekonomiska situationer, och en sparbuffert kommer därför att se olika ut beroende på om du till exempel har familj eller är ensamstående, om du bor i hyresrätt eller om du bor i hus.

Buffertspara för oväntade händelser

Du kan aldrig veta om din frys eller bil går sönder, eller om du av någon anledning skulle bli arbetslös. Skulle det sistnämnda inträffa kommer du kanske behöva klara dig utan lön under den tid du letar nytt jobb eller får besked om a-kassa, vilket kan vara en tid.

Därför är buffertsparande en viktig trygghet och försäkring för att slippa hamna i ekonomisk knipa när olyckan är framme. Dessutom är det ett enkelt sätt att långtidsspara utan att du behöver lägga undan en förmögenhet varje månad. Så här kommer du igång med ett buffertsparande som passar dig.

Bygg upp en buffert – så mycket ska du spara

Hur stor buffert bör man ha? Hur mycket sparpengar du behöver ha tillgång till beror på hur din livssituation ser ut. Ju större ekonomiska åtaganden du har i form av till exempel boende, bil och familj, desto större behöver din buffert vara. En rekommendation är att du har en buffert som motsvarar minst två månadslöner.

En tumregel är att avsätta cirka 10 procent av månadsinkomsten före skatt till ditt sparkonto varje månad. Har du en månadslön på 30 000 före skatt är alltså rekommendationen att spara 3 000 kr i månaden.

Allt sparande är dock bra – har du inte möjlighet att lägga undan så mycket kommer du långt även med några hundralappar i månaden. Och med en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt sparande vid varje löneutbetalning känner du förmodligen knappt av det i vardagsekonomin.

Räkna med underhålls- och reparationskostnader

Faktorer som motiverar en större ekonomisk buffert på sparkontot kan vara om du utöver din bostad har ett fritidshus som ska underhållas, om du har många dyra ägodelar i hemmet som kan gå sönder eller äger bil. Sådant kommer alltid med reparationskostnader och oväntade utgifter – det är oftast snarare en fråga om när det händer.

Uppskatta ditt sparande - värdera självriskkostnaden 

Ett bra sätt att göra en uppskattning för ditt sparande är att lista saker och ting i din vardag och i ditt hem som du känner att du inte klarar dig utan. Värdet av kostnaden för att betala självrisken för dem bör finnas tillgängligt i form av en buffert på ditt sparkonto, då din lön kanske inte räcker till för att täcka de utgifterna ovanpå dina vanliga vardagsutgifter. Tänk också på att ditt buffertsparande ska räcka om du blir utan inkomst under en period.

Kom igång med buffertsparande

För att komma igång med ditt buffertsparande öppnar du ett sparkonto. Det är bra att göra en enklare uppskattning av vilka oväntade utgifter som skulle kunna uppstå, och utifrån det räkna på vad du behöver spara i månaden för att veta att du alltid har tillgång till den summan. Ta gärna lite extra höjd i dina beräkningar – det skadar aldrig att vara på den säkra sidan!

Öppna ett sparkonto

Hos Lån & Spar Bank får du en ränta på 0,25 procent när du öppnar sparkonto. Är du medlem i M Sverige kan du öppna ett Sparkonto Medlem och få 1 procents ränta på upp till 25 000 kronor. Därefter får du en ränta på 0,25 procent. Samma sparränta gäller för Sparkonto Plus. Om du har ett lån eller kreditkort sedan tidigare så är du berättigad ett Sparkonto Plus. Alla våra sparkonton omfattas av insättningsgaranti. 

Kontakta oss för guidning kring hur du lägger upp ditt sparande. 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn