Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt blancolån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt blancolån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Man sitter vid sin dator på stranden

Vanliga sommarbedrägerier och hur du undviker dem

ekonomiskolan

Sommaren innebär semester, men bedrägerier är fortfarande lika förekommande som under resten av året. Även om det är en tid för vila och återhämtning, betyder det inte att bedragare tar ledigt. Istället dyker det upp fler bluffar som spelar på vår längtan efter resor, upplevelser och spontanitet. Här går vi igenom några av de vanligaste sommarbedrägerierna du kan stöta på och konkreta tips för hur du skyddar dig.

Falska flygbiljetter

Semesterresor är för många ett vanligt förekommande under sommaren, och därmed också bedrägerier kopplat till flygbiljetter. Falska erbjudanden om billiga flygbiljetter är tyvärr vanligt. Det kan handla om sajter som utger sig för att vara reseförmedlare, eller om telefonsamtal där någon säger att du fått en unik chans till en lågprisresa. Ofta låter det för bra för att vara sant – och är det också. Välj alltid att boka din resa hos en seriös aktör och undvik att genomföra betalningar utanför etablerade plattformar.

Bluff-boenden

Att bli lurad i samband med att man hyr boende eller en sommarstuga är ett annat sommarbedrägeri man kan råka ut för under semestertider. Bluffannonser för boenden dyker upp både här och där, och det kan vara svårt att veta vad som är en äkta annons och inte. Du hittar ett boende i en Facebookgrupp eller på en annonsplattform och allt ser toppen ut, men när du kommer fram inser du att du blivit lurad.

I vissa fall används verkliga adresser och bilder utan att bedragaren har något med bostaden att göra. Ett vanligt knep är att locka dig att ta kommunikationen utanför tjänsten, till exempel via mejl eller sms, för att undvika plattformens skyddssystem. Det är en stor varningsflagga som du bör undvika för att inte bli lurad.

Fejkade konsertbiljetter

Många sommarbedrägerier är kopplade till festivaler, spelningar och stora evenemang. En klassisk bluff är att bedragare säljer samma biljett till flera personer, vilket upptäcks först när någon nekas inträde vid entrén.

Biljetterna som säljs kan se äkta ut och säljas via trovärdiga profiler på sociala medier. Vissa bedragare använder även kapade konton, vilket kan göra bluffen svår att upptäcka. För att undvika bluffen bör du alltid köpa biljetter via seriösa återförsäljare.

Lurendrejeri på loppis

Loppisar och second hand-marknader hör sommaren till, och bedrägerier kan förekomma även här. Som köpare riskerar du att betala i förskott för något som aldrig skickas. Som säljare kan du få ett fejkmejl från en "köpare" som utger sig för att använda en tjänst som exempelvis Blocket eller Tradera. De skickar en länk som leder till en bluff-sida där du ombeds ange dina kortuppgifter. Precis som alltid gäller det att inte klicka på länkar och att genomföra hela köpet på trygga plattformar.

Sms från “nytt nummer”

Sommarbedrägerier där någon utger sig för att vara en familjemedlem, ofta via sms, har blivit vanligare. Det kan stå något i stil med "Hej mamma, jag har ett nytt nummer. Kan du swisha pengar till mig?" Under semestern är det lätt att tänka att något hänt, till exempel att mobilen blivit stulen under en resa, vilket bedragarna utnyttjar. Språket kan ibland vara slarvigt eller maskinöversatt, men ibland är det så övertygande att man reagerar först efteråt. Ha som vana att alltid kontakta din familjemedlem på ett annat sätt om du är osäker.

Sommarversion av bankbedrägerier

Bedragare som utger sig för att kontakta dig från din bank kan också justera sitt upplägg efter säsong. De kanske påstår att någon försöker använda ditt kort utomlands, eller att det finns en misstänkt transaktion i ett land du nyligen har besökt. Därefter ber de dig logga in med BankID eller lämna ut kortuppgifter, vilket riktiga banker aldrig gör via telefon. 

Så skyddar du dig: 7 tips för att undvika sommarbedrägerier

Här delar vi med oss av en checklista för att undvika sommarbedrägerier under semestern och självklart under resten av året också. 

  1. Köp alltid resor och biljetter från officiella återförsäljare

Undvik att köpa flygbiljetter, konsertbiljetter eller andra biljetter från okända aktörer, särskilt om priset är orimligt lågt. 

  1. Håll dig till den aktuella plattformen

Om du bokar boende via en uthyrningstjänst, gör all kommunikation och betalning där. Gå inte utanför systemet och klicka inte på länkar du får skickat till dig.

  1. Dubbelkolla namnet innan du swishar

När du swishar pengar till någon ska du alltid dubbelkolla att du får fram rätt namn vid signeringen i BankID. Det namn som står där hämtas direkt från personens bankkonto.

  1. Titta på detaljerna i sms och länkar

Felstavningar, konstiga webbadresser eller stressade formuleringar är ofta tecken på bluff. 

  1. Använd betaltjänster med köparskydd

Betala alltid med kort eller säkra betalningslösningar istället för att göra banköverföringar till privatpersoner.

  1. Klicka inte på länkar i mejl eller sms från okända

Om du får en länk från någon som säger sig vara från din bank, ett fraktbolag eller en köp-/säljplattform – klicka inte. Gå istället direkt till företagets officiella hemsida.

  1. Var extra vaksam mot bedrägerier under semestern

Bedragare vet att du är mer avslappnad så försök att inte slappna av helt när det gäller säkerhet och bedrägerier på semestern. 

Sammanfattningsvis kring sommarbedrägerier

Sommaren ska vara en tid för vila, glädje och äventyr, men tyvärr passar bedragare ofta på när vi sänker garden. Genom att vara lite extra uppmärksam och hålla fast vid några enkla säkerhetsrutiner kan du minimera risken att bli lurad. Oavsett om det gäller en semesterresa, ett begagnat fynd eller ett oväntat sms är det alltid klokt att stanna upp, tänka efter och dubbelkolla innan du betalar eller delar känslig information. Med lite vaksamhet kan du njuta av din sommar med trygghet i ryggen.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn