Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Glad kvinna ska resa på semester

Nå dina sparmål – 3 tips för att lyckas med sparandet

ekonomiskolan

Sparande är en viktig del av din privatekonomi. Dels utgör sparandet en betydande del av din pension, men det är också ett sätt att ha råd med allt från resor till bostäder. När du sparar pengar regelbundet kan du dessutom bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter. 

Att komma igång med sparandet är enkelt, men att hålla motivationen uppe kan vara en svårare utmaning. I denna artikel ger vi dig våra bästa tips på hur du lyckas med sparandet och uppnår dina sparmål, även på sikt.  

Konkretisera dina sparmål

En vanlig anledning till varför man misslyckas med att spara pengar är för att målet med sparandet inte definieras tillräckligt tydligt. I princip alla ansträngningar vi gör kräver att vi kan föreställa oss vår belöning redan innan vi sätter igång. Ett tydligt mål får helt enkelt arbetet, eller i det här fallet sparandet, att kännas mer meningsfullt.

Exempel: Sparande för en drömsemester

Låt säga att du drömmer om att resa till Karibien på semester om ett år. Resan kostar 40 000 kronor och du behöver ha sparat ihop pengarna inom 12 månader. Eftersom du har en specifik summa (40 000 kronor) definierad, en deadline (12 månader) och en belöning (upplevelsen som resan ger dig) är det betydligt enklare att hitta motivation till sparandet.

Desto svårare kan det vara om ditt sparmål är långsiktigt och en aning abstrakt, till exempel om du sparar ihop till en buffert eller till din pension. När målet känns svårare att föreställa sig är det särskilt viktigt att du definierar och konkretiserar det. Gör du inte det är det lätt att sparandet känns meningslöst och att pengarna istället läggs på annat som lockar för stunden.

En strand i Karibien

När du ska konkretisera dina sparmål kan du ta hjälp av följande frågor:

  1. Varför sparar jag? Klargör syftet med ditt sparande.
  2. När ska jag ha nått dit? Sätt en deadline för att veta hur mycket pengar du behöver spara varje månad.
  3. Hur mycket behöver jag spara? Det är enklare att spara om det finns en på förhand bestämd summa som är målet.

Sätt upp delmål – och fira när du når dem

Att resan är målet är ett ordspråk som passar väl in på sparande. Det är en härlig känsla att se att planen du lagt upp fungerar och att pengarna på exempelvis ditt konto växer.

Använd delmål som motivation för ditt sparande

För de allra flesta är ett sparmål på en större summa, till exempel 100 000 kronor, ett långsiktigt projekt. Oavsett hur många ekonomiska uppoffringar vi gör kommer det med största sannolikhet att ta ett tag innan vi når målet. Även om sparandet växer sakta men säkert är det inte ovanligt att tappa motivation när målsnöret är allt för långt bort i fjärran.

Det är här delmål kommer in i bilden. Delmål är milstolpar som gör att du kan behålla ditt fokus mot det slutgiltiga sparmålet. Det kan till exempel vara att lyckas spara 10 000 kronor, 20 000 kronor och så vidare. Dessa delmål är dessutom utmärkta anledningar att fira faktumet att du är på god väg.

En väldigt glad man

Belöna dig själv när du når delmålen

När du når dina delmål kan du unna dig något du tycker om och som du fått göra avkall på för att kunna spara pengar. Det kan vara ett restaurangbesök, nya kläder, en hudvårdsprodukt eller något annat du vill ha.

Poängen är att markera när du faktiskt gjort framsteg i ditt sparande och ge dig själv en klapp på axeln för det.

Den ibland ganska mödosamma resan mot sparmålet är väl värd att göra, men se till att belöna dig själv för de uppoffringar du tvingas göra under resans gång.

Öppna ett sparkonto

Välj rätt sparform

För att lyckas med ditt sparande är det viktigt att du väljer en passande sparform. Det finns en hel del alternativ att välja mellan, och vilket som passar just dig beror bland annat på din tidshorisont samt ditt övergripande sparmål. Med rätt sparform och tydlig struktur blir det även lättare att hålla reda på vilka pengar som är avsedda för konsumtion och vilka pengar som du inte får röra.

Fördelar med ett sparkonto

1. Enkelt att spara 

Beroende på avsikten med ditt sparande kan ett första tips vara att öppna ett sparkonto. Det är enkelt att spara pengar på ett sparkonto och du väljer själv hur ditt konto ska användas. Du kan sätta in större eller mindre summor beroende på dina ekonomiska förutsättningar. Det är även möjligt att automatisera ditt sparande genom att skapa en stående överföring till ditt sparkonto. Då väljer du själv hur mycket pengar som ska dras från exempelvis ditt lönekonto varje månad och när dragningen ska genomföras.

2. Lättillgängligt konto vid oförutsedda händelser

En annan fördel med traditionella sparkonton är att ditt sparkapital, i de flesta fall, inte är bundet. Detta innebär att du kan ta ut dina sparade pengar, eller delar av ditt sparkapital, när du vill, till exempel om det dyker upp en större oförutsedd utgift som behöver hanteras.

3. Sparränta

Ytterligare en fördel med att ha dina pengar på ett sparkonto är att du normalt får sparränta på ditt sparkapital.

Pengar som växer

Vad är sparränta?

När du väljer att spara pengar hos en bank eller annat sparinstitut erbjuds du, i normalfallet, en sparränta som kompensation för din placering. Sparräntan gör att ditt sparkapital växer över tid. Du kan då även dra nytta av den så kallade ”ränta på ränta-effekten”.

Hur stora dina ränteintäkter blir varje år beror dels på sparkapitalets storlek och dels på vilken ränta du har på ditt sparkonto. Har du sparat ihop en större summa pengar har du generellt också en större insättning av ränta (den ränta du tillgodogjort dig för dina sparade pengar sedan årets början alternativ sedan du satte in pengarna) att se fram emot.

Få ut mer av ränta på ränta

Även om sparräntan skulle vara en aning låg finns det goda möjligheter att få sparandet att växa lite snabbare med hjälp av ränta på ränta-effekten.

Ränta på ränta-effekten bygger på att den ränta du får på ditt sparkapital inte tas ut från ditt sparkonto utan får stå kvar under nästkommande ränteperiod (återinvesteras). Året därpå kommer räntebeloppet du fick föregående år att ingå i det räntegrundande beloppet som du har på ditt sparkonto. Det innebär i sin tur att du drar nytta av och får det som brukar kallas för ränta på ränta.

Summering

Att hålla sparmotivationen uppe kan vara en tuff utmaning. Men så behöver inte vara fallet. Generellt blir det både enklare och roligare att spara pengar om du sätter upp tydliga mål för ditt sparande. Genom att sedan bryta ner dessa övergripande mål i mindre delmål ökar du dessutom dina möjligheter att lyckas oavsett tidshorisont för ditt sparande.

Glöm inte heller bort att resan mot ditt/dina sparmål ska vara väl värd att göra. Därför är det viktigt, och en god idé, att du belönar dig själv för de uppoffringar du tvingas göra under resans gång. Det ska vara kul att spara, och det blir mycket roligare om du tillåter dig att vara nöjd över dina gradvisa framsteg.

Öppna ett sparkonto

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn