Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Skärgården

Hemester – våra bästa tips

ekonomiskolan

Hemester är ordet på allas läppar denna sommar. Vissa kallar det även ”svemester” eller ”staycation”, men i grunden är det samma sak – en semester på hemmaplan. Och som vi alla vet har kärt barn ofta många namn. Men även om det för tillfället pratas mycket om semester på hemmaplan är hemester i sig inget nytt fenomen.

Skillnaden i år är att hemestern kanske inte är självvald. Men misströsta inte! Sverige är ett avlångt land till bredden fyllt av pärlor, spännande platser och varierande natur. Till ytan är Sverige faktiskt Europas 5:e största land, vilket givetvis betyder att det finns gott om saker att uppleva och platser att besöka. Bara det kan vara argument nog för att alltid semestra i Sverige.

För att ge dig lite inspiration till en kommande semester inom rikets gränser har vi samlat 17 förslag och tips som passar alla plånböcker.

1. Cykelsemester – upptäck Sverige från cykelsadeln

Sverige är i många avseenden ett naturskönt land med vackra vyer, förtrollande skogar och härliga kuststräckor. Ett bra sätt att upptäcka all den härliga natur som står till buds är att ge sig ut på en cykelsemester. Svårighetsgrad, omfattning och varaktighet kan enkelt anpassas efter semestersällskap. Du och dina medcyklister behöver med andra ord inte vara vana motionärer eller elitcyklister för att bemästra en semester på två hjul. En cykelsemester är också möjlig att anpassa efter plånbok och semesterkassa.

För att få ut så mycket som möjligt av cykelsemestern är det viktigt att planera ordentligt. Kom överens om vilka sträckor ni ska cykla, vilka stopp ni ska göra samt hur länge ni tänker vara iväg. Glöm inte bort att planera in mat- och fikastopp längs med vägen. Energi är nyckeln till en lyckad cykelsemester.

2. Sommaraktiviteter i din stad

I många städer runt om i landet erbjuds ett mer eller mindre omfattande utbud av gratisaktiviteter under större delen av sommaren. Det är ofta kultur- och fritidsförvaltningen i respektive stad som ser till att det finns saker att hitta på. Men det förekommer också att privata aktörer arrangerar sommaraktiviteter. Ta reda på vad som finns att göra i din närhet.

Tips!
Om du ska besöka annan ort i Sverige nu i sommar kan det vara smart att undersöka hur utbudet ser ut på den platsen. Som turist/besökare i en annan stad har du samma möjligheter att nyttja det som erbjuds.

Notera att utbudet av sommaraktiviteter kan påverkas av pågående Coronapandemi. Gå in på respektive stads hemsida och undersök om och i så fall hur pandemin påverkar utbudet.

3. Utflykter – upptäck din närmiljö

Det finns ofta betydligt fler smultronställen i din närhet än vad du kan tro. Det är välkänt att vi lätt blir hemmablinda och inte ser allt spännande, roligt och intressant som finns runt husknuten. Passa därför på att, under din hemester, ägna lite extra tid och kraft åt att undersöka vilka guldkorn och för dig gömda pärlor som finns i din närhet. Förmodligen kommer du upptäcka både ett och annat du inte kände till eller visste fanns.

4. Sommarpicknick

Picknick, picknick, picknick. Under sommarmånaderna kan det nog aldrig bli för mycket av den varan. Ladda picknickkorgen med god mat, söta bakverk och läskande dryck. När korgen är redo är det bara att ge sig av mot önskad destination.

Det finns en oändlig variation av lämpliga picknickplatser. Allt från den svalkande skuggan under trädkronorna till den solvarma klippan vid havet eller mysiga parken i staden. Med en semester på hemmaplan har du gott om tid att utforska och testa nya trevliga picknickplatser.

5. Turista i din egen stad

Att bo på hotell i den stad man vanligtvis kallar sitt hem kan vara ett spännande äventyr. Fenomenet, som ibland kallas för ”staycation”, har blivit vanligare på senare år.  Allt fler upptäcker charmen med att checka ut från den egna bostaden och checka in på ett hotell ett stenkast bort.

Ikläd dig rollen som turist i din hemstad och du kommer med största sannolikhet att upptäcka saker du aldrig tidigare tänkt på. Dessutom innebär en hotellvistelse att du slipper fixa frukost, städa och bädda sängen. Inte så dumt va?!

6. Strandsafari – upptäck Sveriges många stränder

Ny dag, ny strand. Det är devisen för strandsafaris. I Sverige har vi gott om fina stränder att tillgå. Med både insjöar och en lång kust som sträcker sig hela vägen från Haparanda i norr till Strömstad i väster finns det med största sannolikhet något för alla. Ta fram en karta och märk ut vilka stränder som kan vara av intresse att besöka. Därefter är det bara att ge sig ut på strandsafari och njuta av en ny strand varje dag. Om vädrets makter är på din sida hinner du säkerligen bocka av en rad olika stränder. Och vem vet, du kanske hittar en ny favoritstrand.

7. Njut av campinglivet

Inbiten campare eller helt oerfaren? Oavsett om du brukar spendera din semester på någon av landets många campingplatser eller aldrig har testat det förut så kan campinglivet vara ett bra alternativ i hemestertider. Boka campingplats, packa ner sommargarderoben, förbered husbilen/husvagnen och rullar iväg mot den för sommaren nya adressen.

Äger du inte en egen husbil/husvagn så kan en sådan naturligtvis hyras. Samtidigt går det faktiska lika bra att strunta i det och ta med sig tältet istället.

8. Matresa – ät dig genom vårt avlånga land

Varför inte planera semestern efter maten? Över hela landet, från norr till söder, finns restauranger av hög klass som erbjuder allt från klassiska rätter till nytänkande och intressanta smakupplevelser. Den goda maten kan mycket väl vara värd en längre färd, och förtjänar absolut att vara en resas mittpunkt. Upplägget och tankarna bakom en matresa kan vara många. Är du exempelvis nyfiken på svensk matkultur och svenska mattraditioner kan ett alternativ vara att resa till olika platser i Sverige och äta maten som kännetecknar de olika orterna.

9. Släktforskningsresa – resa i dina släktingars fotspår

Intresset för släktforskning bara växer och växer. För att ta släktforskningen till en ny nivå kan en släktforskningsresa vara ett spännande alternativ. Res i dina släktingars fotspår och upplev din släkthistoria genom att besöka de platser i Sverige som haft betydelse för din släkt. Tänk dock på att planera din resa väl. Med god planering har du bättre möjligheter att hinna med allt du kan tänkas ha intresse av att uppleva. 

10. Sommar på kanalen – en svensk klassiker

I Sverige har vi flera kanaler som lämpar sig för kanalresor. Många av dessa trafikeras av såväl kanalkryssningsbåtar som privata fritidsbåtar. Oavsett om du föredrar det behagliga livet ombord på en kryssningsbåt eller hellre vill styra skutan själv kan det vara mycket rogivande att glida fram längs med någon av våra vackra kanaler. Lämna stressen och alla måsten på land och njut av denna fantastiska naturupplevelse.

För alla landkrabbor som föredrar fast mark under fötterna går det lika bra att cykla längs med de flesta kanalerna. Då kan man njuta av den fina omgivningen utan att behöva spendera en enda sekund ombord på en båt.

11. Gör en ”nördresa”

Det kanske låter lite märkligt men att göra en så kallad nördresa har blivit allt mer populärt. I all sin enkelhet innebär det att man gör en resa som kretsar kring ett specifikt intresse, exempelvis målning eller skrivande. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Vid närmare efterforskning kommer du upptäcka att det finns ett stort utbud av spännande och intressanta nördresor. Låt hemestern bli ett tillfälle då du ”nördar ner dig” och vidare utforskar något av dina intressen.

12. Pilgrimsvandra i Sverige

Varför inte ägna semestern på hemmaplan åt introspektion och själslig avkoppling? Att ge sig ut på en pilgrimsvandring kan vara ett bra tillfälle att bryta en annars hektisk vardag och få tid med sig själv. Till skillnad från vad många kanske tror behöver en vandring av detta slag inte ha med religion och trosuppfattning att göra. Det är helt upp till dig att fylla din vandring med den mening du finner lämplig. Runt om i landet finns ett flertal vandringsleder av varierande längd och karaktär. Att pilgrimsvandra är dessutom ett bra sätt att kombinera vacker natur och motion. Och bli inte förvånad om du känner historiens vingslag. Många före dig har vandrat längs med dessa leder.

13. Se och upplev världsarv i Sverige

Unescos välkända världsarvslista innehåller ett stort antal världsarv spridda över stora delar av världen. Några av de platser som, med anledning av sina unika kultur- och/eller naturvärden, är upptagna på listan finns här i Sverige. Till de kanske mer välkända hör exempelvis Drottningholms slottsområde, Visby och Höga kusten.

Totalt finns det idag 15 världsarv i vårt avlånga land. Ta tillfället i akt och besök några av dessa under din semester. Har du tid och möjlighet hinner du kanske bocka av samtliga. Här hittar du en lista över världsarv i Sverige.

Visst är det bra, och fantastiskt, att vi faktiskt inte behöver resa till andra sidan jordklotet för att njuta av vackra och imponerande världsarv?!

14. Tågluffa i Sverige

Många förknippar nog tågluff med en resa ut i Europa. Men det går precis lika bra att tågluffa i vårt avlånga land. I Sverige har vi ett väl utbyggt spårnät och många trevliga resmål som enkelt och smidigt kan nås genom en tågresa. Att upptäcka Sverige längs med spåren är både klimatsmart och spännande.

15. Njut av naturen

Det är alltid härligt att vistas ute i naturen, och kanske lite extra härligt i sommartider. Naturen är också en plats som erbjuder oändliga möjligheter när det kommer till aktiviteter. Ibland kan det dock vara lite klurigt att hitta alla guldkorn som gömmer sig där ute, framför allt om du befinner dig på en plats som du inte känner till så väl. Ett bra hjälpmedel då är den digitala naturkartan (www.naturkartan.se). Kartan är rikstäckande och innehåller samlad information om allt från badplatser, vandringsleder och motionsspår till naturreservat, fornminnen och fiskeplatser. Naturkartan är gratis och kan laddas ner som app eller användas direkt i telefonens webbläsare. Helt enkelt ett måste om du vill spendera semestern ute i den friska luften.

16. Strunta i planerna – var spontan och njut av att vara ledig

Det är faktiskt helt okej att lägga planering åt sidan och ta semesterdagarna som de kommer. Det skapar också utrymme för spontanitet, vilket kan vara en skön kontrast till en annars inrutad vardag i arbetslivet. Något som inte heller ska underskattas är möjligheten att vara hemma, slappna av och ladda batterierna. Kroppen behöver trots allt återhämtning och vila, vilket några lediga veckor på hemmaplan kan möjliggöra.

17. Mer inspiration till din hemester/svemester/staycation

Om du vill ha mer inspiration till din hemester/svemester/staycation finns många faktaspäckade, roliga och intressanta reseböcker på ämnet. Nedan hittar du en lista med ett urval av reselitteratur som kan ta din semester till nya höjder.

Du kan också låta dig inspireras av sociala medier. Två populära hashtags på ämnet är #hemester och #svemester. Såväl privatpersoner som organisationer, kommuner och företag använder dessa hashtags för att dela med sig av sina bästa svenska semestertips.

Boktips – ett urval av reselitteratur

  • Sverigesommar: 555 fantastiska semesterupplevelser runt knuten av Colette van Luik, Emilie Aune och Johan Tell.
  • Sveriges 100 märkligaste sevärdheter av Fredrik Kullberg.
  • Upplev Sveriges natur: en guide till naturupplevelser i hela landet av Martin Emtenäs.
  • 501 svenska platser du måste se innan du dör av Martin Svensson och Leif Eriksson.
  • Nya Underbara Sverige: guide för utflykter året runt från söder till norr av Jesper Groftved.
  • 101 svenska öar du måste se innan du dör av Martin Svensson och Leif Eriksson.

Notering: Det föreligger inget samarbete mellan Lån & Spar Bank och de aktörer vars appar vi valt att informera om, eller författare vars böcker vi omnämner i denna text. Vi tar inget ansvar för de rekommenderade aktörernas appar och innehållet i dessa. Vi tar inte heller något ansvar för de rekommenderade böckerna och innehållet i dessa.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn