Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Rosa staplar och en rosa pil nedåt

Det innebär en recession – och så påverkar det din ekonomi

ekonomiskolan

Genom historien har vi återkommande sett perioder av recession, vilket ofta har stora följder för både företag och för privatpersoners ekonomi. Så vad är en recession och hur kan man skydda sin ekonomi under en dystrare ekonomisk period? Här går vi in närmare på det.

Vad är recession? 

Med termen recession menar man en period av ekonomisk nedgång. Den allmänna definitionen av vad som är en recession är att landets BNP har minskat två kvartal i rad. Det kan orsakas av flera olika faktorer, som finanskriser, en hög och okontrollerad inflation eller externa händelser som krig eller naturkatastrofer. 

Regeringar och centralbanker kan använda olika verktyg för att försöka motverka en recession. Man kan exempelvis sänka skatter, ändra styrräntan och, med andra medel, försöka öka konsumtionen i samhället. Målet är att återställa marknadens förtroende och öka efterfrågan för att främja ekonomisk tillväxt. Detta för att undvika att hamna i en ännu djupare ekonomisk kris – så kallad depression.

Vad är lågkonjunktur? 

Lågkonjunktur är inte riktigt samma sak som recession, även om begreppen ofta används synonymt. Lågkonjunktur är ett brett begrepp och innebär att den ekonomiska aktiviteten är under en normal nivå. Generellt sett brukar termen användas för att beskriva ekonomiskt svaga perioder.

Vad är inflation? 

När man pratar om inflation menar man en generell prisökning på varor och tjänster. Att priserna löpande ökar är normalt, men under tider av hög inflation ökar priserna mer än lönerna gör. Det gör att man för samma lön inte kan köpa exempelvis lika mycket mat i mataffären – pengarna är mindre värda. Riksbankens mål är att inflationen i Sverige ska ligga på två procent per år. När den är högre än så kan en åtgärd exempelvis vara att höja styrräntan.

Så påverkas din ekonomi av en recession 

En recession kan mycket väl innebära ett tuffare ekonomiskt läge för dig som privatperson. Även om du inte blir arbetslös kan du behöva räkna med att din reallöneökning uteblir, alltså att löneutvecklingen inte kommer att hålla samma takt som inflationen. Samtidigt ökar också ofta levnadskostnaderna när avgifter för boende och priser på mat skjuter i höjden. 

För den som har gjort investeringar i aktier och fonder kan man behöva sitta lugnt i båten och undvika att sälja av under den period då börsen går sämre, om man har möjlighet. För kortsiktiga investeringar finns det bättre alternativ, som sparkonton med ränta, under en recession. Även fastighetsmarknaden kan gå sämre under en recession, vilket är bra att ha koll på om du planerar att sälja din bostad.

Tyvärr är det svårt att förutspå hur länge en recession eller lågkonjunktur varar. Det enda vi kan vara säkra på är att den förr eller senare kommer att vända och att vi då åter går mot ljusare ekonomiska tider.

Tips – så kan du tänka under en recession

Det kan vara svårt att veta hur du ska hantera din ekonomi under en recession, men det finns åtgärder att vidta för att göra situationen tryggare för dig själv och din familj. Här delar vi med oss av några viktiga tips att ha i åtanke. 

  1. Spara pengar. Under tuffare ekonomiska tider kanske instinkten är att trappa ned på sparandet, men tvärtom är det viktigare än någonsin. Se över dina utgifter och försök att dra ned på sådant som inte är så viktigt. 
  2. Bygg upp en buffert. Vad skulle hända om det gick så långt att du förlorade ditt jobb? En bra riktlinje för buffertsparande är att ha minst tre månadslöner på ett sparkonto, men det beror självklart på din levnadssituation. Under en recession rekommenderar vi att spara pengarna på ett sparkonto med ränta, som är en trygg och säker sparform.
  3. Handla second hand. Det är bättre för både klimatet och din plånbok. Idag finns det dessutom många smidiga digitala tjänster för att handla både kläder, möbler och elektronik second hand. 
  4. Kompetensutvecklas. Om du är osäker på hur framtiden ser ut för ditt yrke kanske det är läge att utveckla dina färdigheter för att ha större möjligheter att lyckas få ett nytt jobb eller behålla ditt gamla. På webben finns många onlinekurser som snabbt kan bidra med värdefulla meriter till ditt CV. 
  5. Öka dina inkomster. Har du möjlighet att skaffa dig en extra inkomst från en sidoverksamhet kan detta vara en god idé att komma igång med för att få in mer på kontot varje månad. 
  6. Försäkra dig. Kolla upp så att du har tillgängligt skydd på plats i form av exempelvis a-kassa och inkomstförsäkring anpassade efter dina unika behov.
  7. Investera långsiktigt. Om du har planer på att investera i aktier och fonder är det viktigt att vara medveten om de höga riskerna. Även om aktierna som är tillgängliga på börsen på ett sätt “är på rea” är det inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerar. Tänk, som alltid, långsiktigt. 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn