Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Tjej håller i sin nyckel till sin sålda lägenhet

Dags att sälja lägenheten?

Det här bör du tänka på vid försäljning av bostadsrätt!
ekonomiskolan

Står du inför att sälja din bostadsrätt? Då finns det en hel del som är värt att tänka på. I ett läge där marknaden är osäker kan renovering eller homestyling komma att bli ännu viktigare för slutpriset. Många funderar även kring vad det kostar att sälja en lägenhet, vad mäklaren tar i mäklararvode och hur det egentligen fungerar med vinstskatt. I denna artikel ger vi tips till dig som funderar på att sälja din lägenhet.

När är det bäst att sälja lägenhet?

Den första frågan som kan vara bra att fundera kring är om det är läge att sälja just nu, eller om det är bättre att vänta. Många undrar när den bästa månaden att sälja lägenhet är. På den här frågan finns inget givet svar. Generellt sett säljer lägenheter bra under hela året, men under perioderna april-juni samt augusti-september är utbudet av lägenheter till försäljning som störst, vilket kan innebära en högre konkurrens från liknande lägenheter i området.

En högre konkurrens kan vara både positivt och negativt. Det gäller helt enkelt att se till din egen privatekonomi och hur den aktuella bostadsmarknaden ser ut, både där din nuvarande lägenhet ligger och där du vill bo i framtiden.

Hur mycket är min bostad värd?

Naturligtvis vill du som säljare precis som många andra försäkra dig om att få maximalt betalt för din bostad. För att göra det lättare att fatta beslut om en eventuell försäljning kan det vara bra att kontakta mäklare i god tid, där ett viktigt första steg att värdera bostaden.

Många mäklare kan ge dig tips på vad som eventuellt skulle kunna göras för att höja värdet inför försäljningen av din lägenhet. Mäklare har också en bra uppfattning om den rådande prisbilden och omvärldsfaktorer som kan påverka försäljningspriset på dagens marknad.

Mäklararvode – hur fungerar det och vad kostar det?

Mäklararvodet, även kallat provisionen, är mäklarens kompensation för att ta hand om din bostadsförsäljning och betalas därmed av säljaren i samband med försäljning. Det finns ingen lagstadgad gräns för vad arvodet får landa på. Det är mäklaren tillsammans med säljaren som kommer överens om villkoren kring ersättning inför ett förmedlingsuppdrag.

Eftersom mäklare själva sätter sina priser för arvode är det dessutom svårt att ange vad ett arvode rimligtvis bör ligga kring. Om du surfar runt bland mäklarnas hemsidor finns ibland en kalkylator som kan ge en ungefärlig prisbild baserat på adress, storlek och bostadstyp.

Hur mycket måste jag betala i skatt vid försäljning?

Det här är en fråga som många funderar på när de ska sälja bostad. Enkelt förklarat är vinstskatt för privatbostäder – även kallat för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt – en skatt du som säljare måste betala om du säljer din bostad med vinst.

Räkneexempel vinstskatt

Detta innebär att om du har sålt en privatbostad med vinst betalar du 22 procent i skatt på vinsten. Om du till exempel har sålt din bostad med 100 000 kronor i vinst ska du betala 22 000 kronor i skatt.

Om du däremot har sålt din bostad med förlust får du i stället dra av 50 procent av förlusten. Med detta menas att ditt avdrag blir 50 000 kronor om din förlust är 100 000 kronor (100 000 × 50 procent). Kom ihåg att du deklarerar försäljningen året efter det år du skrev på köpekontraktet. På Skatteverkets hemsida finns ett verktyg för att räkna ut din aktuella skatt som kan vara bra att ha till hjälp.

Olika mäklararvoden

Det finns även olika upplägg för arvodet där rak procentsats är den vanligaste modellen. Här bestäms arvodet utifrån en procentsats på köpeskillingen, där mäklaren får exempelvis 2 procent av slutpriset i provision. Ett annat alternativ är en så kallad stegprovision, där mäklaren tar en lägre grundprovision upp till en viss prisnivå, om köpeskillingen överstiger detta tar mäklaren en högre procentsats. Ha i åtanke att mäklararvodet kan skilja sig beroende på var i landet du bor, men också beroende på vilken typ objekt det är som ska förmedlas.

Sälja eller köpa först?

Det är också viktigt att bestämma sig för i vilken ordning du säljer och köper din nya bostad, eller om du kanske ska köpa och sälja bostad samtidigt. Här finns inga rätt eller fel, det är du som bestämmer. Rent generellt kan man säga att det finns både för- och nackdelar med samtliga alternativ.

Om det till exempel finns en stor efterfrågan på bostäder i ditt område kan du förhoppningsvis känna dig tryggare med att köpa först innan du säljer. Då har du också gott om tid på dig att flytta in i den nya bostaden, och slipper förhoppningsvis dubbla kostnader.

Det kan kännas svårt att förutse hur mycket du kommer att sälja din bostad för och därmed vilken budget du kommer att gå in med i nästa bostadsaffär. Att sälja först kan därför vara att föredra om du tror att det kan ta lång tid att sälja din gamla bostad.

Kom ihåg att banken ofta vill att du ska ha sålt din nuvarande bostad innan du flyttar in i den nya. För att lånet ska betalas ut behöver du nämligen i många fall kunna visa ett försäljningskontrakt.

Homestyling eller renovering?

En homestyling kan göra mycket för att höja känslan och ge ett gott första intryck. Att ta hjälp av ett stylingproffs som direkt ser vad som bör plockas bort och vilka inredningsdetaljer som kan tillföras kan locka fler intressenter och förhoppningsvis resultera i ett högre slutpris.

Men naturligtvis är det viktigt att åtgärda eventuella uppenbara fel för att öka sina chanser. Om du inte behöver flytta på en gång kan även en mindre uppfräschning av bostaden vara en bra idé. Enklare renoveringar av exempelvis ytskikt såsom golv och väggar kan vara en väl värd investering då det höjer det totala helhetsintrycket av lägenheten. Om du är osäker på om renoveringen är värd tiden och pengarna kan du alltid rådfråga din mäklare om deras åsikt, då det kan bero på marknadsläget.

Däremot är större totalrenoveringar av kök eller badrum sällan att föredra då det tenderar att dra i väg rent ekonomiskt. Förändringar sker trots allt snabbt på bostadsmarknaden och det finns inga garantier för att du återfår investeringen. På dagens marknad finns även många köpare som är intresserade av renoveringsobjekt eftersom de vill renovera själva, vilket innebär att alltför omfattande renoveringar inte alltid är nödvändiga.

Låna till renovering

Om du väl bestämmer dig för att renovera din lägenhet men behöver låna till det, kan vi på Lån & Spar Bank hjälpa dig med renoveringslån. Och glöm inte att du dessutom kan begära att få avdrag för vissa renoveringar efter försäljning när du deklarerar till Skatteverket.

 

Källor:

Skatteverket, Svensk Fastighetsförmedling, hittamäklare.se

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn