Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt blancolån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt blancolån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Man cyklar och vindkraftverk är i bakgrunden

5 miljösmarta ekonomitips för en klimatsmart vardag

ekonomiskolan

I en tid där både klimatet och plånboken utmanas vill de flesta leva både mer hållbart och ekonomiskt. Så hur gör man det i praktiken? Det är ofta i de små livsvalen som den största förändringen sker. I den här artikeln får du miljösmarta ekonomitips för hur du kan spara pengar samtidigt som du lever en mer klimatsmart vardag.

En klimatsmart vardag börjar hemma. Att leva mer hållbart behöver inte betyda stora livsförändringar, ofta är det istället i just de små, dagliga valen som vi har störst möjlighet att påverka både miljön och vår egen ekonomi. Genom att vara medveten om hur vi konsumerar, förbrukar energi och tar hand om våra saker kan vi lägga grunden för en klimatsmart vardag som håller i längden. 

Är du medveten om hur mycket koldioxidutsläpp din livsstil bidrar till? Få svaret i WWFs klimatkalkylator

5 miljösmarta ekonomitips

  1. Köpa nytt eller laga?
  2. Sänk energiförbrukningen
  3. Dela och låna
  4. Planera måltider
  5. Åk kollektivt eller cykla
  6. Så lyckas du genomföra dina nya vanor

Köpa nytt eller laga?

När något går sönder kan det vara lockande att ersätta det direkt. Vi lever i ett samhälle där det är enkelt, går snabbt och ibland på kort sikt är billigare att köpa nytt än att laga. På längre sikt är det dock ofta tvärtom. Att köpa nya saker och kläder gång på gång blir inte bara kostsamt, det bidrar också till överkonsumtion och ökade utsläpp.

Ta för vana att gå igenom vad du redan äger innan du köper något nytt. Kanske har du en trasig brödrost som bara behöver en ny sladd? Eller en cykel som med lite kärlek kan rulla i flera år till? Att laga istället för att köpa nytt är ett av de mest effektiva sätten att leva en klimatsmart vardag.

När är det bättre att köpa nytt?

Det finns förstås tillfällen när det är bättre att köpa nytt än att laga något trasigt, till exempel när en äldre teknikpryl är så ineffektiv att den drar mycket energi. Att byta ut ett gammalt kylskåp mot ett energieffektivt kan spara både el och pengar över tid.

Sänk energiförbrukningen 

Energianvändningen i hemmet står för en stor del av vårt individuella klimatavtryck. Genom att minska elförbrukningen gör du inte bara en insats för klimatet, du ser också effekten direkt på elräkningen. Smarta val som att byta till LED-lampor, sänka inomhustemperaturen med någon grad eller att stänga av apparater helt i stället för att ha dem i standbyläge kan göra stor skillnad. Att tvätta med full maskin och lufttorka kläder i stället för att använda torktumlare är ett ytterligare sätt att leva mer klimatsmart i vardagen.

Dela och låna

En klimatsmart vardag handlar inte bara om vad vi konsumerar utan också om hur vi konsumerar. Att låna eller dela saker du sällan använder, som en borrmaskin, stege eller symaskin, är ett miljösmart ekonomitips. Genom att prata med grannar, använda delningstjänster eller starta ett lokalt verktygsbibliotek kan ni tillsammans minska onödiga inköp. Delad ekonomi i praktiken är till nytta för alla.

Planera måltider 

Hur och vad vi äter påverkar våra utsläpp mycket. Samtidigt är det faktiskt ofta billigare att välja mat som genererar mindre utsläpp. Genom att tänka ett varv till och våga testa något som inte vanligtvis ingår i vardagsrepertoaren kommer både klimatet och plånboken tacka dig. Testa gärna själv hur mycket din favoriträtt släpper ut i WWFs matkalkylator

Svinnsmart mat

Matsvinn är en av de största klimatbovarna i vardagen, men det finns enkla sätt att göra skillnad. Genom att planera veckans måltider efter vad som redan finns hemma, handla efter en tydlig inköpslista och ta tillvara på rester blir det både lättare att äta upp maten och spara pengar. Kanske kan gårdagens salladsrester bli en riktigt god lunchwrap? 

Veganska vardagar 

Att äta mer växtbaserat är ett av de mest effektiva sätten att minska sin klimatpåverkan. Vegansk mat kräver generellt mindre resurser att producera än animaliska produkter, vilket gör den till ett klimatsmart val i vardagen. Du behöver ju faktiskt inte bli helvegan över en natt om det inte lockar, att bara byta ut några måltider i veckan gör stor skillnad för miljön. Även plånboken (och kroppen!) uppskattar alternativ som bönor, linser, växtbaserat smör och grönsaker i säsong. 

Åk kollektivt eller cykla

Transporter står för en stor del av hushållens koldioxidutsläpp, men det finns hållbara alternativ. Att cykla, gå eller åka kollektivt i stället för att ta bilen minskar inte bara utsläppen, det sparar också pengar på bensin, parkering och slitage. 

För kortare sträckor kan cykeln ofta vara snabbare och smidigare, samtidigt som du får vardagsmotion på köpet. Ett litet val som gör stor ekonomisk och klimatmässig skillnad, varje dag.

Så lyckas du genomföra dina nya vanor

Vi människor är bekväma av naturen. Att veta att vi borde leva mer klimatsmart eller ekonomiskt räcker sällan för att vi faktiskt ska ändra vårt beteende. Här är några verklighetsbaserade tips för att lyckas genomföra nya vanor: 

  • Gör det litet. Stora förändringar känns ofta överväldigande. Välj en konkret, hanterbar vana, som att äta vegetariskt en dag i veckan eller cykla till jobbet på soliga dagar.
  • Gör det enkelt. Ju lättare en handling är att genomföra, desto större chans att den blir av. 
  • Gör det roligt. Att uppmärksamma och belöna sig själv för det man gör rätt stärker motivationen. Fira dina framsteg!
  • Gör det offentligt. Berätta för vänner eller familj om dina nya vanor. 
  • Gör det personligt. En stark inre motivation gör det lättare att hålla fast vid nya beteenden.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn