Inga resultat hittades.

Ekonomiskolan

Det här bör du göra med skatteåterbäringen - 3 tips

De flesta har en lång lista över vad de skulle vilja göra med ett oväntat tillskott. Det kan handla om att resa, shoppa, renovera eller investera. Men när det väl kommer extra pengar finns det risk att de plötsligt gått åt — utan man vet hur det gick till. Susanne Surla, rådgivare på Lån & Spar Bank, ger dig tre konkreta tips på hur du ska hantera pengarna smartast.

Ungefär en halv miljon svenskar brukar årligen få tillbaka pengar från skatteöverskottet, som brukar ligga mellan tre och fem miljarder kronor. I år är det rekordmånga som får pengar tillbaka, 898 000 personer, som får dela på 6,85 miljarder.

Vad gör svenskarna med sin skatteåterbäring?

Förra året satsade nästan en femtedel av de som fick pengar tillbaka på skatten på att resa, medan närmare hälften sparade pengarna eller investerade sina pengar. En dryg tiondel valde att lösa dyra lån och krediter, och en halv procent gav pengar till välgörenhet. Men hur ska man veta vad man ska göra med sin skatteåterbäring? Undvik att gå i den vanliga fällan, och gör istället något smart med dina pengar när du får din skatteåterbäring.

Tips nr 1: Mindset - pengar ska växa

Susanne Surla är rådgivare på Lån & Spar Bank och hon menar att vi kan behöva ändra inställning till vår egen ekonomi. 

- När man får ett oväntat tillskott är man ofta inställd på att helt enkelt spendera pengarna snabbt — innan de tar slut. Här behöver många av oss ändra mindset till att man ska göra något bra med sina pengar, och låta dem växa, säger Susanne Surla.

Fortfarande saknar många svenskar en digital brevlåda. Det försvårar överblicken över den egna ekonomin och gör att man saknar möjlighet att agera på förändringar, både till det sämre och till det bättre. Det är en enorm trygghet att veta hur ens ekonomi ser ut. Det ger en känsla av självständighet som många av våra kunder beskriver, säger Susanne Surla.

Hon rekommenderar också att man sätter upp delmål i sin ekonomi — inte bara långsiktiga mål. Delmål gör att det blir lättare att uppnå de långsiktiga målen och förenklar överblicken.

Tips nr 2: Betala av på lån och krediter

- Att extraamortera kan låta tråkigt men man kan istället se det som en investering. Om du extraamorterar på ditt lån så sjunker räntekostnaden samt ditt totala lånebelopp som gör att du kan betala lånet snabbare.

Det är också klokt att se över befintliga kreditkort och betala av på dem. Kreditkort är en produkt som kan sluka mycket pengar. Det månatliga beloppet kan se låg ut vid första anblicken men i slutändan kan det handla om mycket pengar, menar Susanne Surla. Hon rekommenderar också att man ska fråga sig själv om man verkligen behöver ha flera kreditkort. Om du inte behöver det ska du avsluta de du inte behöver. Betala också av onödiga småkrediter och se till att nolla krediten.

Tips nr 3: Buffertspara

Ett sparkonto är ett konto där pengarna är tillgängliga omedelbart. Ca två månadslöner eller 10 procent av bruttolönen är vad vi rekommenderar, vid sidan av det långsiktiga sparandet. Det är alltid smart att ha ett enkelt buffertsparande på för kort sikt, för renovering, restskatt eller händelser du verkligen inte kunnat förutse. Välja ett konto med bra ränta och med med helt fria uttag, säger Susanne Surla.

Sammanfattning och ett extra tips

  • Ha rätt inställning/ mindset till din ekonomi.
  • Sätt upp delmål för dig själv.
  • Extraamortera - få ner räntekostnader
  • Se över befintliga krediter - avsluta onödiga konton.
  • Buffertspara, gärna 10 % av bruttoinkomsten, på ett konto med fria uttag där du också får ränta på pengarna.

Ett sista tips, för dig som redan klarat av de andra tipsen. Bestäm dig för att du ska unna dig något speciellt — för att belöna dig själv, säger Susanne Surla.

Läs mer kring sparande. Se hur mycket du kan spara genom att samla dina lån.

I Ekonomiskolan får du tips och råd på allt från budgetplanering till hur du kan komma igång med eget sparande.

Läs fler inlägg i Ekonomiskolan.

Mer från Ekonomiskolan

Kontakta oss

Vi har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se