När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Kreditupplysning – så påverkar det dig
Du har säkert varit med om att det tagits en kreditupplysning på dig i något sammanhang. Det kan handla om att du köpt en vara på faktura, beställt ett nytt mobilabonnemang eller ansökt om ett lån.
Det finns dock all anledning att vara medveten om när en kreditupplysning kommer att göras. Ju fler kreditupplysningar som tas på dig, desto svårare kan det nämligen bli för dig att få lån i framtiden. Nedan ska vi ta en närmare titt på hur kreditupplysningar fungerar.
Vad visar en kreditupplysning?
Så varför tar företag då kreditupplysningar i samband med lån, krediter och avbetalningar? Egentligen är det inte så konstigt. När du ansöker om ett kreditkort eller avbetalar din telefon på faktura vill företaget säkerställa att de uppgifter du lämnat stämmer och att du faktiskt kan betala. De vill helt enkelt veta om du har de förutsättningar som krävs för att klara av att betala tillbaka enligt överenskommen återbetalningsplan.
Mikroupplysning - när du köper på faktura
För att ta reda på mer om dig och din ekonomi inhämtar företag information med hjälp av en kreditupplysning. Det finns två olika typer av kreditupplysningar idag. Den ena kallas för Mikroupplysning (UC13) och ger information om:
- Ditt namn och registrerade adress
- Om du har betalningsanmärkningar
- Skulder hos Kronofogden
Det är oftast den här typen av upplysning som görs är du till exempel köper en vara på faktura. Upplysningen lämnar inga spår i något register och påverkar därmed inte ditt kreditbetyg.
Personupplysning - när du ansöker om lån
Sedan finns den mer heltäckande Personupplysningen (UC3) som visar:
- Ditt namn och adress
- Din inkomst de senaste 2 åren
- Dina nuvarande lån och krediter
- Eventuellt äktenskapsförord
- Betalningsanmärkningar
- Skulder hos Kronofogden
- Om du är innehavare av fastigheter
- Dina tidigare kreditansökningar
Det är den här typen av upplysning som oftast tas av långivare och banker när du ansöker om lån. Eftersom personupplysningen blir synlig i ditt kreditregister finns det goda skäl att vara medveten om när en sådan kommer att göras. Det ger dig bättre möjligheter att avgöra när det är lämpligt att exempelvis göra en låneansökan.
En personupplysning är ett måste i samband med lån, men det finns vissa situationer då du bör undvika dem. Ett exempel är om du ansöker om ett lån bara för att testa dina chanser att beviljas ett lån. Varför detta är en dålig idé stavas kreditvärdighet.
Din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg
Din kreditvärdighet avgör om du blir beviljad det där kreditkortet, får hyra lägenheten eller ta lånet du behöver. Men vad är kreditvärdighet egentligen och varför är den så viktig i dessa sammanhang?
Kreditvärdigheten är ett mått på hur god din betalningsförmåga är. Detta mått baseras på informationen som finns i kreditupplysningen, det vill säga din inkomst, dina skulder, utgifter, avbetalda lån och kredithistorik. Utifrån detta sätts ditt kreditbetyg.
När exempelvis en bank ska bedöma din låneansökan kommer ditt kreditbetyg att ha stor betydelse för om lånet beviljas eller ej. Är räntesättningen hos banken individuell kommer betyget även att avgöra vilken ränta långivaren sätter. I många fall innebär det att ju högre kreditbetyg du har, desto bättre är dina chanser att få lån till lägre ränta.
Detta leder oss tillbaka till varför det är viktigt att det inte tas för många kreditupplysningar på dig. Varje ny kreditupplysning som sker i ditt namn kommer att registreras som en förfrågan i ditt kreditregister. Har du ansökt om lån och krediter hos andra aktörer i allt för stor omfattning under en kort tidsperiod kan detta försämra dina chanser att beviljas lån. Det kan vara bra att känna till att varje upplysning förbli synligt i ett års tid innan den försvinner för gott.
Hur vet jag vad jag har för kreditbetyg?
Alla svenska invånare över 18 år har ett kreditbetyg, vare sig de vill det eller inte. Det har ingen betydelse om du tagit lån eller handlat på kredit tidigare. Är du nyfiken på hur du själv ligger till i betygsskalan kan du beställa en kreditupplysning hos Min UC.
Att ta en kreditupplysning på sig själv är ingenting som registreras hos Upplysningscentralen. Med andra ord kommer denna upplysning inte att påverka ditt kreditbetyg negativt.
Om du vill jobba aktivt mot förbättrade chanser till lån kan du ta hjälp av Kreditkollen. Kreditkollen gör det möjligt för dig att löpande följa hur ditt kreditbetyg förändras över tid. Detta ger dig möjlighet att se hur de positiva förändringar du gör påverkar din privatekonomi.