Inga resultat hittades.

Ekonomiskolan

Vilket lån ska jag ta?

Är det dags att köpa bil eller renovera köket? Eller vill du kanske samla dina dyra smålån för att sänka din månadskostnad? Olika ändamål kräver olika typer av lån.  Innan du ansöker om lån är det därför viktigt att du känner till skillnaderna och tar reda på vilket lån som passar just ditt behov. Nedan ger vi dig några riktlinjer som kan vara bra att förhålla sig till.   

Blancolån – ett lån utan säkerhet

Du kanske undrar vad skillnaden mellan ett blancolån och ett privatlån utan säkerhet är? Det enkla svaret på den frågan är att det inte är någon skillnad. Många långivare erbjuder privatlån utan säkerhet, vilket är precis samma sak som ett blancolån.

Ett blancolån kräver ingen säkerhet och erbjuds av ett flertal olika långivare och banker. Hos vissa är det till och med den enda typen av lån du kan ansöka om. Så vad innebär det egentligen att lånet inte kräver någon säkerhet?

Begreppet "utan säkerhet" innebär att du inte behöver lämna något i pant för lånet, exempelvis en bostad, vilket är fallet för vissa andra lånetyper. Istället för säkerhet tar långivaren hänsyn till låntagarens kreditvärdighet i sin riskbedömning.

Att många väljer att ta ett blancolån är egentligen inte så konstigt. Dessa lån är flexibla och du kan låna både mindre och större belopp. Löptiden ligger generellt sett på mellan 2 – 15 år och du kan använda pengarna till allt från bilköp och renoveringar till att samla andra lån och krediter.

Mer om Privatlån

Samlingslån – gör dig av med dyra småkrediter

Det är vanligt att privatpersoner ansöker om ett blancolån för att samla andra lån och krediter till ett enda stort lån. Genom att lösa dyra smålån med ett större lån har du ofta möjlighet att sänka dina lånekostnader på ett effektivt sätt. Lån som används för detta ändamål kallas vanligen även för samlingslån.

Mer om Samla lån

Medlemslån – lån med extra bra villkor

Medlemslånet är ofta en variant av blancolånet. Lånet erbjuds av vissa banker och riktar sig främst till dig som är medlem i någon av de organisationer som banken, eller kreditgivaren, samarbetar med.  Det kan då handla om fackliga organisationer, intresseorganisationer eller andra typer av medlemsorganisationer.

Precis som i fallet med blancolånet kräver medlemslånet ingen säkerhet. Det finns dock en viktig skillnad och det är att du som är medlem i någon av de organisationer banken samarbetar med får extra förmånliga villkor.

Mer om Medlemslån

Billån – finansieringslösning för fordonsköpet

Ett billån kan anta ett par olika skepnader. Lånets huvudsyfte är visserligen detsamma - att finansiera en bil med ett lån - men hur lånet fungerar kan variera beroende på om det finns krav på säkerhet eller inte.

Billån utan säkerhet

Många banker erbjuder traditionella blancolån med särskilda villkor där pengarna ska användas för att finansiera ett bilköp.

Dessa lån kallas vanligtvis för billån utan säkerhet och tillåter dig att låna till hela bilens kostnad, under förutsättning att kostnaden för bilen inte överstiger maximalt lånebelopp. Du kan dessutom köpa bilen av vem som helst, till exempel av en bekant.

Billån med säkerhet

Hos vissa aktörer lånar du istället med bilen som säkerhet. Här kan du vanligen låna upp till 80 procent av bilens värde. Resterande del, 20 procent, utgör den kontantinsats som du själv behöver finansiera.

En förutsättning för ett billån med säkerhet är att bilen behöver köpas av en godkänd bilhandlare, vilket innebär att du inte kan köpa bilen av vem som helst. Den bil du köper får heller inte överstiga en viss ålder innan lånet är återbetalt i sin helhet. 

Mer om Billån

Bolån – när du ska köpa bostad

När du ska köpa ett hus eller en lägenhet är det istället ett bolån som är aktuellt, och det finns huvudsakligen två goda anledningar till detta:

  • Ett bostadsköp är ofta en dyr affär som kräver ett större lån än vad du kan få genom ett blancolån.
  • När du tar ett bolån får du generellt en lägre ränta än du får på ett lån utan säkerhet, vilket är en fördel när du ska amortera under en längre tid.

Bolånets låga ränta beror på att lånet kräver en säkerhet i form av den bostad du köper. Viktigt att känna till i sammanhanget är att du kan belåna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande del av bostadspriset, det vill säga 15 procent, utgör den så kallade kontantinsatsen som du måste finansiera själv.

Räkneexempel: Om du till exempel ska köpa en bostad för 2 miljoner kronor behöver du kunna betala minst 300 000 kronor ur egen ficka.

Kreditkort – köp nu, betala sen

En låneform som många använder dagligen är kreditkortet, även om vi sällan ser detta som ett riktigt lån.

Kortet är kopplat till en kredit som du ansöker om precis som när du ansöker om ett lån. När du sedan utnyttjar den kredit och det kreditbelopp som du beviljats kan du välja mellan att betala hela beloppet på en gång eller betala tillbaka skulden i mindre delar.

Många kreditkort har räntefria perioder som kan sträcka sig upp till en månad, ibland längre än så. Den räntefria perioden innebär att det inte kostar något att använda kortet, så länge du betalar tillbaka din utnyttjade kredit inom denna period. Väljer du att delbetala bör du dock vara medveten om att det tillkommer ränta, och att dessa räntesatser kan variera en hel del mellan olika aktörer.

Idag finns det många typer av kreditkort som ger dig olika förmåner och bonusar. Några exempel på vanliga bonussystem och förmåner är rabatter på flygresor, drivmedel och livsmedel. Det kan därför vara en bra idé att välja ett kort som passar dina behov, intressen och din livsstil.  

Mer om kreditkort

Kontokredit – en buffert när du behöver den

Med en kontokredit kopplad till ditt konto har du en extra buffert när du behöver det. Du ansöker om ett visst belopp som du vill ha i kredit och det är sedan detta belopp du kan använda hur och när du vill. Givetvis är villkoret att pengarna ska betalas tillbaka, och eftersom det tillkommer ränta ligger det i ditt intresse att göra det så snart du kan.

En kontokredit kan fungera som en extra trygghet vid oväntade utgifter. Om du till exempel inte har pengar på ditt betalkort kan du använda krediten istället.

Låna alltid ansvarsfullt

Oavsett hur din ekonomiska situationer ser ut och vilka behov just du har är det viktigaste av allt att alltid låna ansvarsfullt. Även om tiderna har förändrats och det idag är enklare än någonsin att ta lån ska du bara låna pengar när din ekonomi tillåter det. Har du inte möjlighet att betala riskerar du att få betalningsanmärkningar som kan vara påfrestande för din ekonomi i ett antal år framöver.

Framför allt kan en eller flera betalningsanmärkningar göra det svårt för dig att i framtiden bli beviljad lån, krediter och avbetalningar. Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid och låna ansvarsfullt.

Mer från Ekonomiskolan

Kontakta oss

Vi har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se