Inga resultat hittades.

Nyhet

Stärkt säkerhet vid kortköp på internet

Från och med januari 2021 gäller nya och skärpta regler vid kortköp på distans. Reglerna ställer bland annat krav på att kortbetalningar på internet sker med så kallad stark kundautentisering. Detta innebär att de kortköp som omfattas nu även behöver verifieras med till exempel ett Mobilt BankID. 

Syftet med de nya reglerna är främst att göra betalningar med kort säkrare samt minska risken för kortbedrägerier. 

Hur påverkas du?

De nya reglerna innebär att digitala kortbetalningar behöver ske med stark kundautentisering. För dig som har ett Lån & Spar Bank Mastercard innebär det en uppdaterad och något förändrad verifieringsmetod i samband med kortköp på internet. Vid köptillfället kommer du, utöver att ange dina kortuppgifter, bli ombedd att godkänna köpet med ditt BankID. Om du inte har möjlighet att verifiera aktuellt köp med BankID kan transaktionen ej genomföras. Har handlaren inte stöd för säkra kortbetalningar finns det också en risk att ditt kortköp inte kan genomföras.

Det finns dock vissa transaktioner och transaktionstyper som kan komma att undantas från kravet om stark kundautentisering och legitimering med BankID. Exempel på sådana transaktioner är köp som understiger ett visst belopp (i nuläget 30 euro) samt återkommande prenumerationsbetalningar där summan är densamma vid varje betalningstillfälle (kan påverka prenumerationstjänster som exempelvis HBO Nordic, Netflix, Viaplay och Spotify). Kom dock ihåg att dessa transaktioner inte per automatik kommer att undantas från kravet på stark kundautentisering. 

Frågor?

Om du har frågor kring säker internethandel och ny verifieringsmetod vid kortköp på internet är du välkommen att höra av dig till oss. Ring 040-205 600 eller skicka ett meddelande i Internetbanken. Vi finns här för dig!

Läs även

Stärkt säkerhet vid betalningar
Nya regler om stark kundautentisering

Fler nyheter

Riksbanken varnar för falsk försäljning av e-kronor
Resa under coronapandemin- att tänka på
Glad midsommar!
Trevlig Valborg!

Kontakta oss

Vi har öppet helgfria vardagar, kl. 08.00-17.00.

Ring oss: 040-205 600

Skriv till oss: info@lsb.se